Kullagertillverkaren SKF kommer dra ner på sin produktion på grund av minskad efterfrågan. Foto: Erik G Svensson/SCANPIX

Sämre än väntat för SKF

Kullagerjätten SKF redovisar en sämre vinst än väntat för första kvartalet i år - 1,2 miljarder kronor före skatt. Det är runt hundra miljoner mindre än vad analytiker räknat med.  

Vinsten är mycket lägre än motsvarande period förra året, då vinsten var rekordhög - 1,9 miljarder. I Europa har efterfrågan sjunkit, men spås vara oförändrad kommande kvartal. Jämför man hela år menar dock SKF:s vd Tom Johnstone att Europa har en svår tid framför sig.

– Jag tror vi fortfarande har en tuff period framför oss i Europa. Men i andra områden ser vi en positiv trend, och det är bra för våra verksamheter i Europa, till exempel i Göteborg. Om de andra ekonomierna utvecklas bra är det bra för Göteborg och Europa, säger Tom Johnstone. 

För Asien och Nordamerika ser läget ut att vara oförändrat nästa kvartal, och för Latinamerika ses en förbättring, vilket Tom Johnstone menar gynnar till exempel SKF:s fabrik i Göteborg, som är beroende av export. SKF har tidigare meddelat att 2500 måste lämna företaget under ett par år, och Tom Johnstone säger att det inte finns någon risk att fler får gå inom de närmsta åren.

– Jag tycker de åtgärder vi vidtagit med de 2500 räcker, så jag ser ingen risk för att fler får gå inom de närmsta åren. 

SKF:s omsättning uppgick under första kvartalet till drygt 15 miljarder kronor, jämför med knappt 17 miljarder ett år tidigare.

Tom Johnstone kan även berätta att SKF slutit ett avtal med en ny stor kund - en stålproducent han ännu inte vill avslöja namnet på.

– Tyvärr kan jag inte avslöja företagets namn, men det är en global stålproducent som arbetar inom många områden och vi är väldigt nöjda med kontraktet.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".