Patricia Martinez, Marita Lindqvist Kitschke, Ann Holmberg och Davide Pipino är alla med i föreningen Grunden. Foto: Ida Cliffordsson/SR P4 Göteborg

Genusarbete från Grunden

Davide Pipino, författare: "Det är skrämmande, alltså"
3:42 min

I vår avslutas ett fyraårigt jämställdhetsarbete gjort av Föreningen Grunden, en organisation för personer med intellektuella funktionshinder. Fyra av föreningens medlemmar har läst in sig på ämnet för att skriva en lättläst utbildningsbok.

Göteborg Direkt träffade två av författarna, Davide Pipino och Patricia Martinez. De menar att män och kvinnor med funktionshinder behandlas på väldigt olika sätt.

 – Om man har ledsagningsservice till exempel så får mannen ofta mycket bättre service och mer direkt service medan kvinnan ofta blir nekad service. Det är skrämmande, alltså, säger Davide Pipino.

"Vi andas samma luft" heter boken som Davide Pipino och hans tre medförfattare har satt ihop. I arbetet med boken har de bland annat gjort intervjuer, både med andra som har funktionshinder och med folk som jobbar i myndigheter, på gruppboenden, dagverksamheter, och LSS-handlägare som jobbar med lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Inom dagverksamheterna var det många kvinnor som tyckte det var orättvist att de oftast får jobba med traditionellt kvinnliga serviceyrken.

– Man blir behandlad olika. Kvinnor jobbar med service och städning på dagliga verksamheter. Killarna jobbar med data, snickeri och typiska manliga jobb, säger Patricia Martinez.

Och även om det inte är personen själv som ber om den ena eller andra sysslan på dagverksamheten, så blir det bara så ändå, berättar Patricia Martinez.

Föreningen Grunden finns på många håll i Sverige och bara i Göteborg har de omkring 500 medlemmar, och det är främst från medlemmarna som kunskapen om jämställdhet bland funktionshindrade kommer.

– Vi insåg att det finns ett stort behov för jämställdhetsarbete. Alla vill jobba med det, men det fattas kunskap. Så vi tänkte att vi ville skriva en bok från vårt perspektiv, säger Patricia Martinez.

Kontakt med myndigheter, boende, jobb eller dagverksamhet och fritid. Alla de områdena tar jämställdhetsboken upp. Filmen innehåller dramatiserade versioner av verkliga händelser där intellektuellt funktionshindrade har känt sig diskriminerade på grund av sitt kön.

Förutom alla intervjuer, där de här historierna kom fram, har författargruppen även varit på kvinnofolkhögskolan, läst böcker om genus och tagit hjälp av två professorer för att sätta sig in i frågan. Och slutprodukterna - boken och filmen - riktar sig till alla berörda.

Förutom kunskap i bokform har de fyra författarna rest runt och föreläst om jämställdhet för funktionshindrade för andra lokala Grundenföreningar, för kommuner och intresserade organisationer. Så när det här fyra år långa jämställdhetsarbetet, finansierat av allmänna arvsfonden, nu tar slut så hoppas de att kunskapen ändå fortsätter att spridas vidare.

– Vi hoppas att folk ska upptäcka ojämställdhet. Vi vet att det är väldigt ojämställt. Vi vet att det finns personer som kan göra en förändring, säger Patricia Martinez.

Ida Cliffordson
ida.cliffordson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".