Lina Strand och Johan Runesson från Göteborg/Majorna Orienteringsklubb.Foto: Martin Johansson/SR P4 Göteborg

Orienterings-SM mitt i stan

Lina Strand: ”Axeln hamnade fel, och synen var lite suddig”
7:49 min

I söndags inleddes SM i Orientering i Göteborg med sträckan Ultralång. Mästerskapet fortsätter på torsdag med Nattsträckan och i helgen, då löparna kör sprint i stadsmiljö, i området kring Chalmers.

I går mötte jag upp med Göteborg/Majorna Orienteringsklubbs stjärnor Johan Runesson och Lina Strand när de tränade uppe vid Humanisten. Johan hade ett färskt guld i bagaget från söndagens ultralånga lopp, och Lina hade ett brons som hon hade fått betala ett ganska högt pris för.

– Jag ramlade utför ett stup i början och axeln gick ur led. Så jag fick dra den tillbaka. Och sen tappade jag en lins också, så synen var lite suddig. Men bara man kämpar hela vägen så brukar man få betalt för det, och det fick jag också, säger Lina Strand.

Fyra Göteborgsklubbar arrangerar SM tillsammans och omkring 250 funktionärer arbetar med varje tävling. Elsi-Britt Jodal är tävlingsledare för hela mästerskapet, och Rolf Eckermark för helgens sprinttävling vid Chalmers. Det är också framförallt den tävlingen som ska locka göteborgarna att komma och titta på mästerskapet.

Tävlingens största stjärnor är landslagslöparna Helena Jansson och Tove Alexandersson. Efter att ha vunnit utmärkelsen ”Årets orienterare” fem år i rad, blev Helena Jansson i fjol nedpetad från tronen av 20-åriga Tove Alexandersson. Tove var också den som vann det första SM-guldet i helgen. Före just Helena.

Martin Johansson
martin.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".