Foto: Volvo Cars

Volvo PV: "Vi gör ingen förlust i Kina"

Volvo personvagnar kommer göra en förlust på 2-4 miljarder i Kina för 2012, och nu kämpar företaget för att behålla sin självständighet från statliga kinesiska banker, skriver Svenska Dagbladet.
Volvo PV förnekar dock uppgifter om förlust i Kina.

Till P4 Göteborg säger Per-Åke Fröberg att Volvo personvagnar nu frångår sin princip att inte lämna några uppgifter om detaljer kring förra årets resultat förrän den 3 maj då årsredovisningen för 2012 presenteras. Han säger att det är viktigt att slå fast att Volvo PV inte gör någon förlust i Kina, och att man kommer att återkomma till alla detaljer när årsredovisningen presenteras.

Svenska Dagbladets källor menar att att flera faktorer lett till stora rörelseförluster: Den nya bilfabriken i Chengdu i sydvästra Kina och uppbyggnaden av kinesiska återförsäljare ger stora kostnader, men framförallt är Volvos försäljning i Kina långt ifrån de mål företaget satt upp - förra året såldes endast en tiondel av målet på drygt 400 000 bilar.

Tidigare har Volvo PV inte redovisat något separat resultat för Kina i sitt bokslut och Svenska dagbladet uppger att Volvo PV kan komma att visa en liten vinst för hela bolaget. Det beror på en internaffär i koncernen - Volvo har sålt den gamla p2-plattan, som bland annat dagens XC90 bygger på, till Geely.

Ett negativt kassaflöde ställer till problem. För att klara av sin stora investeringsplan på 75 miljarder kronor de närmaste åren måste Volvo PV låna, och för att få rimliga lånevillkor måste man till varje pris undvika förluster.

– Vi har gjort stora framsteg med att omförhandla och stärka den externa upplåningen genom tre viktiga, nya låneavtal, säger presschefen Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo PV till Svenska dagbladet.

Han pratar bland annat om ett lån hos China Development Bank, men Svenska dagbladet skriver att den helstatliga kinesiska banken har krävt säkerhet i form av aktieoptioner eller aktier i Volvo PV. Det innebär att China Development Bank kan bli ny storägare i Volvo om den finansiella krisen
förvärras.
 


Hanna Sandgren

hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista