Förväntningarna på det stora grafenprojektet är enorma. Foto: Fredrik Persson /Scanpix (Arkivbild)

Höga förväntningar på grafenprojektet

Jari Kinaret, Chalmers: "Vi får se till att forskningspengarna kommer till nytta"
1:46 min

Grafenprojektet har kallats för "historiens största utmärkelse för excellent forskning" och det är på initiativ av EU -kommisionen som det har dragits igång. Budgeten är på 9 miljarder svenska kronor. På Chalmers sitter professor Jari Kinaret och håller i alla tusentals trådar ut i forskningseuropa.

Första oktober drar själva forskningen igång och Jari Kinaret är inte orolig för att den fria forskningen kommer på undantag när så mycket pengar pumpas in från EU och industrin i projekt Grafen.

--Vår ambition är att forskningens inriktning bestäms av forskarna och inte av administratörerna inom EU. Men naturligtvis måste vi hela tiden arbeta med tanken på att det är Europas skattebetalare som betalar stora delar av projektet. Jag hoppas att forskarna därför själva ska kunna identifiera samhällsnyttan och inte behöva snegla på EU-kommisionens administratörer, säger Jari Kinnaret.

Förväntningarna på den nya atomtunna kolbaserade materialet är närmast astronomiska, i ett svep ska allt från elektronikkomponenter till flygplanskarosser göras hållbarare, lättare och billigare.

Det nya materialet förväntas också revolutionera delar av medicinforskningen. Man pratar om nya implantat som näthinnor och en billig, snabb och tillförlitlig utveckling av DNA- bestämning. Jari Kinaret håller sig än så länge till Grafens möjligheter och han vill inte ge alltför många löften när det kommer till de produkter och innovationer som ligger runt hörnet.

--Mycket av det som vi utlovat kommer vi att kunna leverera. Däremot kommer vi inte att kunna leverera allt. Vi har en hög ambitionsnivå men vi är ändå medvetna om att vissa delar kommer vi att lyckas med andra lyckas vi inte med, säger Jari Kinnaret.

Finansieringen på totalt 9 miljarder svenska kronor motsvarar tio års arbete för tusen forskare.

I dag omfattar Grafenprojektet över 130 akademiska och industriella forskningsgrupper i 17 europeiska länder, och i det vetenskapliga rådet sitter bl.a fyra nobelpristagare.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".