Snart kan Götheborg ha seglat för sista gången. (Arkivbild)

Inga mer kommunala pengar till Ostindiefararen

Dario Espiga (S) "Vi tänker inte ge mer ekonomiskt stöd""
1:24 min

Ostindiefararen Götheborg får nya bidrag från kommunen till och med 2015, men sen är det stopp. Kommunstyrelsen markerade igår att den efter 2015 inte längre tar ansvar för att hålla skutan seglande.

– Det är rimligt att redan nu deklarera att vi inte tänker ge mer ekonomiskt stöd, säger socialdemokratiska kommunalrådet Dario Espiga.

När Ostindiefararen sjösattes för tio år sedan hade den kostat 300 miljoner kronor att bygga. För att hålla skeppet seglingsdugligt har Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen gång efter gång pungat ut med åtskilliga tiotals miljoner kronor, medan främst privata sponsorer har finansierat själva seglatserna.

Men när varken resan till London-OS eller en planerad resa till USA blev av fick kommunen nog. Man går visserligen med på att omvandla senaste lånet till ett bidrag och ekonomin säkras i ytterligare två år för totalt 20 miljoner kronor. Men sen blir det inget mer.

Nja, det är en sanning med modifikation. För det står i stiftelsens stadgar att kommunen ska ta över skeppet när det inte seglar längre. Det troliga är att det då blir ett museum vid någon lämplig kaj och att kommunen får ta ansvaret.

– Vi är naturligtvis beredda att ha en dialog om det. Det är enklare att ta den typen av kostnader när alla göteborgare kan njuta av det fantastiska skeppet, säger Dario Espiga (S).

Även om han svävar lite på målet talar alltså mycket för att Ostindiefararen Götheborg har seglat klart 2015.

– Det tror jag, men vi får se. Vi har trott det flera gånger innan, men det har ändå hållit sig flytande och seglat vidare, säger Dario Espiga.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".