SGS menar att stiftelsens stadgar inte ger lagligt utrymme att hyra ut till andra studenter än de som studerar på Göteborgs universitet eller Chalmers. Foto: SGS Studentbostäder

Bostadssökande studenter hamnar i kläm

1:26 min

Vissa studenter på en del eftergymnasiala utbildningar får inte ställa sig i kö för att få en studentbostad hos SGS i Göteborg. I vissa fall kan de heller inte få en bostad genom bostadsförmedlingen Boplats.

Andreas Hernbo går på Performing Art School i Göteborg. Han är en av dem som inte kan ställa sig i bostadskö för en studentbostad.

– De flesta får leta bostad på Blocket, har andrahandskontrakt eller är inneboende. Kollar man på andra ställen i Sverige har de lyckats ändra i stadgarna och få olika överenskommelser med studentbostadsföretag - det är egentligen bara i Göteborg det ser ut såhär.

SGS menar att stiftelsens stadgar inte ger lagligt utrymme att hyra ut till andra studenter än de som studerar på Göteborgs universitet eller Chalmers och att det endast är Kammarkollegiet som kan ge tillstånd att ändra stadgarna.

Bostadsförmedlingen Boplats ägs till 70 procent av Göteborgs kommun och till 30 procent av privata fastighetsägare. Många privata fastighetsägare definierar studenter som de som läser på universitet eller högskola, vilket alltså utesluter dem på till exempel kvalificerade yrkesutbildningar.

Mats Arnsmar är byggnadsnämndens socialdemokratiske ordförande. Han säger att problemet är något som bör tas upp på politisk nivå.

– Vi kan ju ha diskussionen i alla fall i de kommunala bolagen hur vi definierar studenter. Stiftelser är ju lite svårare i och med att man har en urkund, vad stiftarna är överens om och så, säger Mats Arnsmar.

Han menar att det stora problemet är att det byggs för få studentbostäder. Hyresgäster som bara hyr delar av året och flyttar ofta är inte en attraktiv grupp hos fastighetsbolagen.

– Det är en svår grupp, så därför är det ganska få som bygger studentbostäder.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista