Det var många, både frivilliga, poliser och Missing people, som letade efter den försvunna flickan. Foto: Kristian Lönner/Sveriges Radio

Dömd kidnappare får vänta på ny rättegång

Hovrättsförhandlingarna mot den 25-årige man som dömdes till två års fängelse för att ha kidnappat en nioårig flicka i Skår skjuts upp.

Socialstyrelsens rättsliga råd ska granska den rättspsykiatriska utredningen och Hovrätten för västra Sverige anser att rådets yttrande kan ha betydelse för rättens bedömning av fallet. I tingsrätten dömdes mannen till två års fängelse.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet ansågs mannen inte lida av en allvarlig psykisk störning.

Rättegången skulle ha startat nu på måndag. Rättsliga rådet kommer att behandla ärendet den 14 eller 28 maj. Nya förhandlingsdatum sätts ut först efter att rättsliga rådets yttrande kommit in.

Åklagaren ansåg att förhandlingarna skulle genomföras som planerat och slutföras efter att rättsliga rådets yttrande inkommit. Försvaret ansåg dock att rättegången skulle skjutas upp.

– Hela målet handlar ju om min klients tillstånd och hans uppsåt. Och det är det som det rättsliga rådet ska yttra sig över - och då är det ju helt meningslöst att köra en förhandling och sedan ta om den när de sagt sitt. Så det var ett klokt beslut att ställa in, säger Claes Östlund, mannens advokat, till TT.

Västekot/TT
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista