Samarbete ger mer att låna på bibliotek

1:13 min

Sex kommuner i Bibliotek i Väst utökar sitt samarbete för att ge ett samlat ökat utbud och en ny interaktiv webbplats - biv.se I Stenungsund betyder det ett ökat utbud från 100 000 till 500 000 titlar.

Exempelvis ska det gå att låna böcker på ett bibliotek och lämna tillbaka på ett annat i en annan kommun.

– Vi är ju sex kommuner med likartade verksamheter men när vi erbjuder det vi har tillsammans blir det mycket bättre för de som använder biblioteken, säger Inger Thorsen som är bibliotekschef i Stenungsund. 

Det är Ale, Kungälv, Orust, Stenungsund, Tjörn och Öckerö som dessutom planerar gemensamma evenemang som författarkvällar, workshops och barnaktiviteter i framtiden.

Det är från och med Världsbokens dag, den 23:e april, kommer antalet böcker som går att låna på biblioteken längs Västkusten att öka dramatiskt, tack vare en ny portal på nätet.

Hur stor är viljan att låna böcker? 

– Vi märker ju att bokläsningen konkurrerar med många andra saker, jag har en viss mängd tid att konsumera information, berättelser och kultur. En hel del av det går åt till digitala vanor och bokläsningen får ju konkurrera med det. 

Meningen med den nya satsningen är att fler ska låna böcker. 

– Vi vill ju att biblioteken ska användas och det här är ju ett sätt att göra det enklare, säger Inger Thorsen, bibliotekschef i Stenungsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista