Kanske under jord i framtiden? Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio.

Folkpartist vill bygga stadsbanor i Göteborg

"Jag är ganska säker på att jag har rätt"
1:26 min

Folkpartisten Kjell Björkqvist vill att Göteborg inför skilda plan för kollektivtrafik och annan trafik - så kallat stadsbanesystem. Motionen avslogs i dagens byggnadsnämndsmöte, men Björkqvist tänker driva frågan vidare.

- Jag sade på mötet i dag att det gör inte så mycket att min motion inte antas - för jag kommer att få rätt ändå. Jag kommer att få rätt i slutändan.

Kjell Björkqvist vill att systemet utformas så att kollektivtrafiken och annan trafik separeras genom skilda körbanor såväl ovan som under jord.
Han menar att om folk ska åka kollektivt i stället för med bil så måste vi ha ett kollektivtrafiksystem som är snabbt, smart och någorlunda bekvämt.
En stadsbana av tunnelbanesnitt alltså.

Stadsbana är ingen ny tanke utan det finns två fullt finansierade göteborgska tunnelbaneutredningar, en från trettiotalet och en från sent sextiotal.
Båda två hamnade i stadsarkivet innan en bredare allmänhet fick säga sitt.

Men det som dagens trafikplanerare kan lära av efterskörden till de två utredningarna är att man visst kan dra fram kollektivtrafik i tunnlar under stan. Den så kallade göteborgsleran utgör ingen större hinder för modernt tunnelbyggande.

I dag nappade inte byggnadsnämnden på Kjell Björkqvists förslag om att jobba på frågan om skilda körbanor och planskildhet i kollektivtrafiken. Men han tror att idén han har är en nödvändighet att genomföra.
- Annars får vi en stad som korkas igen. Inte av biltrafik utan av kollektivtrafik.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".