Fel avfärda låga anbud i byggärenden

1:36 min

Fyra västsvenska byggföretag som fått sina anbud förkastade av Göteborgs stad har fått rättelse i domstol. Anbuden var onormalt låga, tyckte kommunens upphandlingsbolag, men enligt Förvaltningsrätten finns inte tillräckliga skäl att förkasta dem.

Göteborgs stads upphandlingsbolag överklagar nu domen till Kammarrätten.
– Vi tycker man har dragit fel slutsats i Förvaltningsrätten, säger bolagets upphandlingschef Göran Brunberg. Han hade hoppats på en individuell och inte en kollektiv bedömning av byggföretagen och det är bland annat därför kommunen begär prövningstillstånd i kammarrätten.

När kommunen upphandlade nytt ramavtal för byggentreprenörer i Göteborg var fyra anbud riktigt låga och de förkastades då som oseriösa. Företagen överklagade och fick rätt. Anbuden låg visserligen något under andra som antagits, men förvaltningsrätten säger att företagen tidigare har levererat till låga priser och kan antas fortsätta med det.

Upphandlingsbolaget pekar på byggbranschens uppgifter om företagens kostnader om de följer lagar och avtal. Onormalt låga anbud kan tyda på svartjobb eller andra oegentligheter. Upphandlingsbolaget pekar också på stickprov som visar att de aktuella företagen fakturerat för många arbetstimmar och "extrakostnader" som redan ingår i avtalet.
– Problemet är att de inte levererar till avtalade priser, utan man har tilläggsfaktureringar där man lägger till andra kostnader.

Går det inte att lita på de anbud som läggs?
– Som vi upplever det är det så, säger Göran Brunberg, upphandlingschef på stadens upphandlingsbolag.

En uppmärksammad undersökning visar att det bland byggchefer är en vanlig strategi att lägga låga anbud och senare försöka "salta räkningarna". Frågan är om man med lagen om offentlig upphandling kan komma åt underprissättning. Det är unikt att låga anbud prövas i domstol och målet följs med intresse.

Roger Blomqvist

031-837617

MER OM LÅGA ANBUD

Enligt branschorganisationen Sveriges Byggindustrier har byggföretag som följer lagar och avtal en självkostnad före vinst på minst 330 kronor i timmen (i 2009 års priser).

De fyra anbud som Upphandlingsbolaget förkastade låg alla under 300 kronor. Genomsnittet för övriga anbudsgivare var 350 kronor i timmen.

De fyra företagen som överklagade Upphandlingsbolagets beslut och som fått rätt i Förvaltningsrätten är Gustav Ericssons Byggnads i Vallda, Rune Adielsson Byggnads, Byggfram Entreprenad och Erlandsson Bygg i Väst. Det sistnämnda företaget är ett av Västsveriges största byggserviceföretag med ca 300 anställda. Företagets vd Markus Brink har i P4 Göteborg förklarat företagets anbud på 293 kronor i timmen med att det är viktigt för företaget att hålla igång sysselsättningen i en svag konjunktur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista