Video: Se Said Belhaj klättra 78 meter upp i luften

Said Belhaj: Det var nice i det stora hela
2:30 min

Said Belhaj är en av världens bästa klättrare. På fredagen klättrade 31-åringen från Göteborg inför storpublik upp för Gothia Towers västra torn vid Korsvägen.

Säkrad med två rep påbörjade Said Belhaj sin klättring uppför den 78 meter höga husväggen strax efter klockan 12.30. Det är det västra och högsta av de nuvarande två tornen Said Belhaj bestiger.

Hur känns det att ha bestigit Gothia Towers?
– Det var kul, det var härligt, och så hade jag ett gött gäng som väntade på mig där uppe. Det var nice i det stora hela, säger Said direkt efteråt.

Hur kändes det när du kom över toppen och blickade ut?
– Det är ju ändå 80 meter, så det blev lite tradigt på slutet. Till slut kände jag bara: "Nu är det dags att kamma hem det här" och komma härifrån. Men det var en bra känsla hela vägen.

Said Belhaj var under tio års tid med i svenska klättringslandslaget. Han har både svenska och internationella meriter och skapade rubriker när han för många år sedan klättrade upp på fasaden till Jazzhuset. Då hade han inte åldern inne för att komma in på krogen.

I dag klättrade han upp under mer kontrollerade former, dock utan några hjälpmedel vid själva klättringen. Klättringen skedde i samband med invigningen av Outdoor-mässan som pågår under helgen.

Hur är fasaden att klättra på?
– Det är bra, men man vet ju liksom inte hur stabilt det här är. Man får liksom bara köra utomhusklättrarmentalitet. Man klättrar på men med lite marginal hela tiden, säger Said.

Kan du jämföra den här fasaden med andra ställen du har klättrat på?

– Det var inte helt olikt bohusgranit. Det var inte bohusgranit, men lite samma klättringstaktik för att forcera den här väggen, säger Said Belhaj.

Helena Sällström/Johanna Storm/Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista