Så klarar du värmen under Göteborgsvarvet

1:05 min

Sommarvärmen har kommit lagom till Göteborgsvarvet. För tre år sedan genomfördes halvmaran i rekordvärme. Då kollapsade hundratals löpare i solen och 61 deltagare fick föras till sjukhus. Inom sjukvården har man nu rustat inför årets lopp.

– Alla akutmottagningar har fått förstärkning av personal och ökad beredskap, säger Lisa Klang som är tillförordnad kommunikationschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Utmed Göteborgsvarvets bana finns dessutom 16 sjukvårdsstationer samt ett sjukvårdstält vid Slottskogsvallen där löparna kan få hjälp. Den största faran för löparna är värmen. Det är viktigt att de dricker tillräckligt mycket före och under loppet. Men Lisa Klang har också ett annat råd till löparna:

– Jag har tips från ambulanspersonalen som uppmanar deltagarna att skriva sitt namn, personnummer och eventuell medicinsk information bakom nummerlappen. Då är det lätt för ambulanspersonalen att se det om det är så att man behöver hjälp.

Att inte byta nummerlapp med någon annan är också en viktig del för att säkra att ingenting blir fel i den medicinska behandlingen.

P4 Morgon Göteborg
p4morgongbg@sverigesradio.se

P4 Göteborg sänder från Göteborgsvarvet!

Missa inte sändningen från Göteborgsvarvet! Tillsammans med Radiosporten sänder vi direkt från Kanalhuset med reportrar över hela staden. Sändningen pågår 12.30-14:30. Programledare: Jonas Enarson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista