Foto: Johanna Storm/Sveriges Radio P4 Göteborg

Västtrafik vill höja biljettpriserna redan i oktober

"Prishöjning bättre än att ta bort trafik"
0:35 min

Idag beslutade Kollektivtrafiknämnden om Västtrafiks förslag för att komma till rätta med det stora underskott som prognoserna visar. De godkände förslaget att tidigarelägga prishöjningen på biljetter till oktober istället för årsskiftet, som de annars brukar.

Trots att det totala resandet under tre år gått upp 20 procent så har Västtrafik har det senaste året gått över 120 miljoner back. Till största delen beror det på det ändrade systemet för sms-biljetter, där man tappat 60 procent av intäkterna.

– I förhållande till åtgärder som att ta bort trafik, så tycker vi att det är bättre att tidigarelägga en prishöjning för att få ekonomin i balans. Och det är vad vi har föreslagit idag för regionsstyrelsen och regionfullmäktige, säger Ulrika Frick, ordförande Kollektivtrafiknämnden.

Man vill också marknadsföra Västtrafik ännu mer med bland andra nya provåkningskampanjer och rikta in sig på turister och dem som sällan betalar via sms.

Det är dock inte förrän regionsstyrelsen fattar beslut som åtgärderna kan genomföras.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".