Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

"Le Pain Francais-anställningarna korrekta"

1:13 min

Arbetsförmedlingen har gått igenom sina placeringar av lönebidragsanställda på café-kedjan Le Pain Francais i Göteborg. När frågan uppmärksammades var Per Olsson chef för marknadsområdet Göteborg och Halland på Arbetsförmedlingen. Han medger att Arbetsförmedlingen slarvat med dokumentationen, men menar att själva placeringarna är korrekt bedömda.

Anställningarna uppmärksammades i en granskning av Göteborgsposten, i en serie artiklar under april och maj.
– Tjugo stycken var helt korrekta, inga konstigheter alls. Två är vi något tveksamma till, men ingen utav dem är kvar på arbetsplatsen, säger Per Olsson.

När Arbetsförmedlingen gick igenom lönebidragsanställningarna från mars och april i år, så såg man att underlag och dokumentation saknades från handläggningen. Det handlade bland annat om medicinska underlag som förklarade varför och vilken typ av lönebidragsanställningar och anpassning som behövdes för den anställde.

– Vårt problem har varit att vi inte har haft ordning på dokumentationen kring alla de här ärendena. Det har inte fungerat tillfredsställande och det hanteras nu på ett annat sätt. Den andra frågan som uppstår är om det har skett något otillbörligt, har vi beviljat lönebidrag till människor som inte borde ha haft det, har det funnits egen vinning i detta. Men något sådant hittar vi inte.

Per Olsson tror inte heller att problemet med bristande dokumentation är utbrett inom arbetsförmedlingen.

– Jag ska inte säga att det inte förekommer, men när vi har gjort stickprov så har vi inte kunnat se något sådant. Generellt sett så fungerar det ganska bra, säger Per Olsson.

En enskild handläggare är anmäld till Arbetsförmedlingens personalansvarsnämnden och den utredningen pågår fortfarande.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista