Foto: Johanna Storm/P4 SR Göteborg

Demonstrant kördes på motorhuven - polis inför rätta

"Rör det en av oss så rör det alla"
0:18 min

I dag börjar rättegången mot den polisman från Västsverige som åtalats för att ha kört en polisbil över tre kilometer med en person hängandes på motorhuven. Ett tjugotal medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna visar sitt stöd för demonstranten genom att närvara på rättegången.

Det var i augusti förra året som två demonstranter som protesterade mot en avvisning till Afghanistan, ställde sig i vägen för polisbilen och hamnade på huven.

Den ene föll av efter tio meter medan den andra alltså hängde sig kvar stundtals körde polisbilen i 50 kilometer i timmen.

Polismannen är åtalad för framkallande av fara för annan.

I samband med rättegångsstarten demonstrerade ett tjugotal medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna i Brunnsparken, för att sedan tillsammans vandra till Göteborgs tingsrätt för att närvara på rättegången.

– Först och främst vill vi visa vårt stöd. Sedan är det också så att rör det någon av oss, så rör det alla. Det är något vi försvarar med vår fulla kraft. Och vi vill visa att vi inte backar när det kommer till sådan här brutalitet som polisen visar emot aktivister och emot flyktingar, säger Amer Mohammed Ali från Rättvisepartiet Socialisterna som närvarar på rättegången.Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".