Wallenstam satsar på bergvärme på Avenyn. Foto: Wallenstam

Installerar bergvärme på Avenyn

Thomas Dahl, vice vd Wallenstam: "En kraftfull besparing i effekt"
1:24 min

På Avenyn i Göteborg borras det nu för fullt på 40 olika ställen. Det är fastighetsbolaget Wallenstam som satsar på bergvärme.

– Det krävs ju 300 meters borrningar och 40 hål, så just nu för tillfället är det lite "brötigt", men sedan blir det jättebra, säger Thomas Dahl, Wallenstams vice vd.

Just nu dominerar fjärrvärme i centrala Göteborg, men Thomas Dahl menar att med bergvärme kan man göra en miljövinst och man kan minska kostnaderna rejält - både sina egna och hyresgästernas.

– Jämfört med fjärrvärme som är alternativet så sparar vi ungefär 70 procent så det är en kraftfull besparing i effekt och kostandsmässigt är det ungefär 40 procent billigare.

I övrigt vilar Göteborg nästan helt på lera, men just här finns det berg att borra i. Det rör sig om en komplicerad teknik, och det finns en del utmaningar säger Thomas Dahl.

– För det första så är det alltid svårt att veta exakt hur det ser ut under marken och det finns också ett rätt stort vattentryck här som gör att det är en utmaning att ta hand om det vattnet. Samtidigt är det komplicerat tekniskt att genomföra det i innerstadsprojekt och att det låter en del gör att det är en utmaning att använda sig av den här modellen i så centrala delar.

Arbetet beräknas vara helt klart i slutet av nästa år och Wallenstam kommer i framtiden pröva om bergvärme är ett alternativ när man bygger nytt.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".