Från och med den 1 april 2015 måste alla småbåtshamnar kunna ta emot avfallet från besökande båtar. Foto: Øijord, Thomas Winje

Kostsamt förbud kan knäcka ideellt drivna båtklubbar

Nya direktiv från Transportstyrelsen kan innebära att ideellt drivna båtklubbar försvinner. Det befarar företrädare för Svenska Båtunionen, som organiserar Sveriges båtklubbar.

Det blir förbjudet att tömma småbåtars toalettavfall i svenska vatten från och med den 1 april 2015, och då måste alla småbåtshamnar kunna ta emot avfallet från besökande båtar. Men totalkostnaden för en sugtömningsstation och installation uppges kunna röra sig kring flera hundra tusen kronor. Enligt Thore Hansson, ordförande i Svenska Båtunionens miljökommitté, medför det en allt för stor ekonomisk belastning för många hamnar som drivs ideellt.

- Vanligt folk har råd med en båtplats tack vare de ideella klubbarnas låga avgifter. Nu finns det en risk för att flera av dem läggs ner och startar om som betydligt dyrare kommersiella hamnplatser, säger han.

Från Svenska Båtunionens sida hade man velat ha längre tid på sig att för att ha råd med den nya utrustningen.

- Då hade klubbarna kunnat fördela en höjning av medlemsavgiften på ett antal år, säger Thore Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".