Tre av målsäganden i Instagrammålet. Foto: Adam Samara/Sveriges Radio

Läste på Instagram att hon var en slampa

"Jag mådde skitdåligt under en lång period"
1:38 min

Idag började det så kallade Instagrammålet i Göteborg, bakom stängda dörrar. Två unga tjejer står åtalade för att ha spritt kränkande material om över 100 ungdomar på Instagram.

En av de 45 berörda som kommer höras i rätten är 16-åriga Emma. I december förra året kunde hon plötsligt läsa på Instagram att hon var en slampa.

– Jag mådde skitdåligt, en ganska lång period. Under flera veckor vågade jag inte gå ut eller träffa folk.

Emma, som egentligen heter något annat, kunde läsa om sig själv att hon släppte till för vem som helst, bara hon hade sprit i kroppen.
– När de la upp bilden på mig så stod det att om jag får alkohol i kroppen så är mina ben vidöppna. Jag var i skolan när det hände, direkt var det flera killar som började skrika åt mig att "kom hit så får du sprit".

På Instagram kontot uppmanades folk att komma med tips på vilka som var orroz i Göteborg. Orroz kan översättas till hora eller slampa. Kontot fylldes snabbt med drygt hundra beskrivningar tillsammans med bilder.

En tjej som vi kallar Sara blev också uthängd.

– De skrev att jag dricker varje helg att jag festar och har sex med mycket äldre killar.

Vad tänkte du när du såg det?
– Jag blev ledsen och ville dö. Alla i Göteborg såg ju det och det kändes bara obekvämt och äckligt.

De åtalade tjejerna är precis som många av de drabbade unga. 15-åringen erkänner att hon skapat Instagramkontot, men 16-åringen nekar till brott. 16-årigens advokat Cleas Östlund säger att hans klient inte varit direkt inblandad.

– Det enda kopplingen som hon berättar om är att hon är väninna med den som erkänt brottet. Men det är ju inte brottsligt.

Även Yasmine blev uthängd som lösaktigt på kontot, vill att tjejerna ska få ett straff.

– Ännu viktigare är att de erkänner, och står för vad de har gjort. För det känns mycket enklare att gå vidare då, säger Yasmine.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".