1 av 2
Oppositionen vill i sin skuggbudget öronmärka pengar till bland annat förskola och skola. Foto: Thomas Oneborg/SvD/Scanpix
2 av 2
Alliansens gruppledare i Göteborg: Helene Odenjung (FP), Jonas Ransgård (M) och David Lega (KD).Foto: Roger Blomqvist/SR P4 Göteborg

Oppositionen vill ge mer till förskola och skola

"Det är en avgörande fråga för oss att skolan ger eleverna de kunskaper de behöver"
1:49 min

Den borgerliga oppositionen i Göteborg upprepar kravet på öronmärkning av pengar till äldreomsorg, förskola och skola. De borgerliga partierna hävdar att de kan lägga uppemot 100 miljoner kronor mer än den rödgröna majoriteten på skola och äldrevård.

– Det är en avgörande fråga för oss att skolan ger eleverna de kunskaper de behöver. Tyvärr fortsätter betygen att falla, säger Jonas Ransgård (M). 

Extrainsatser i skola och äldrevård kan betalas med lite hårdare krav på rationaliseringar och en försäljning av tomträtter, mark och fastigheter, menar oppositionen.

Den säger att eftersom 7 000 barn finns i för stora förskolegrupper i Göteborg så behövs ett maxtak. Var gränsen går säger man inte, bara att Göteborg måste närma sig Skolverkets rekommendationer.

Alliansen vill också sluta ta bort platser på äldreboenden. Det ska gå att få en plats för den som behöver, säger kristdemokraten David Lega.

– Folk behöver få en möjlighet att välja i sina egna liv. De behöver få större möjligheter att påverka sin vardag än vad man faktiskt har i dag, säger David Lega (KD).

Oppositionen vill också satsa 18 miljoner kronor på sommarjobb åt alla gymnasister i ettan och tvåan. Och med tanke på bostadsbristen vill den att allmännyttan tar större risker med hyresrätter i vissa områden medan byggstoppet tas bort för villor i andra områden.

Alliansen vill inte utöka Västtrafiks skolkort under loven - som de rödgröna vill - utan vill införa studentrabatt oberoende av ålder i stället.

Och det miljöprogram för 30 miljoner kronor som de rödgröna diskuterar vill oppositionen stryka helt.

– Jag tycker till exempel att satsningen de gör på att förverkliga miljöprogrammet är lite för mycket pengar i förhållande till vad vi står eniga bakom. Då lägger jag dem hellre på grundskolan, säger Helene Odenjung (FP).

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".