1 av 2
Shoshana har nu dubbelt medborgarskap, brittiskt och svenskt, och hon har bott i Göteborg i 35 år. Foto: Mattias Bolin/Sveriges Radio.
2 av 2
Ali Ghazi och barnen välkomnades vid ceremonin vid Partille herrgård, medan Arwa Al-Behadili får vänta på sitt svenska medborgarskap. Foto: Peter Stenberg/SR

Svensk medborgare efter 35 år i Göteborg

Shoshana, nysvensk: "Fick en känsla av att nu vill jag vara svensk medborgare"
1:20 min

Förra året fick nästan 4 000 göteborgare svenskt medborgarskap. Och dessa nya svenskar välkomnas traditionsenligt på nationaldagen i Slottsskogen genom Göteborgs medborgarskapsceremoni. Uppemot 1 000 personer har anmält sitt deltagande i ceremonin och en av dem är Soshana som flyttade till Göteborg från London för 1978.

Men först nu, efter 35 år, har hon skaffat sig svenskt medborgarskap.

– Jag tänkte att jag har klarat mig i så många år så varför ska jag skaffa det nu? Men plötsligt förra året fick jag en känsla att nu vill jag vara svensk medborgare, säger Shoshana.

2012 fick 3 815 göteborgare från allt som allt 135 olika länder svenskt medborgarskap. Och sedan sju år tillbaka välkomnas dessa genom Göteborg stads medborgaskapsceremoni med bland annat Göteborgs symfoniker, mingel, dans och nationalsången i Slottskogen.

– Det känns oerhört roligt att få göra folk glada, säger Camilla Carlefall, projektledare för medborgarskapsceremonin.

Behövs en medborgarskapsceremoni?

– Ja, jag tror att det är viktigt att man blandar oss alla. Och det här är en möjlighet för de som har fått svenskt medborgarskap att känna att de hör hemma här. Därför är det ingen tillfällighet att vi gör det på nationaldagen, säger Camilla Carlefall.

– Jag tycker det är roligt att få träffa andra och det blir ett firande. I Sverige är man väldigt mycket för att fira olika saker och jag har kommit in i den traditionen och kulturen, säger Shoshana.

Hur är det med texten till Du gamla du fria, kan du den?

– Nej det kan jag inte, säger Shoshana och skrattar. Jag vet att man brukar få den av Göteborgs symfoniker, men det är kanske bäst att jag skriver ut den på Internet och lär mig den.

Mattias Bolin
mattias.bolin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".