Bemanningskris tvingar akuten i Mölndal att stänga

Martin Håland, Vårdförbundet: "Självklart spelar arbetsmiljö och lön roll"
1:42 min

Medicinakuten på Mölndals sjukhus stängs tillfälligt under under nio veckor i sommar. Problemet är personalbrist.

Patienterna kommer under tiden medicinakuten i Mölndal är stängd att hänvisas till medicinakuterna på Sahlgrenska sjukhuset och Östra sjukhuset. Totalt saknas inför sommaren 104 sjuksköterskor inom hela universitetssjukhuset och flera avdelningar drabbas av personalbrist. Det är beskedet efter det möte som Sahlgrenskas ledning och facken hade på tisdagseftermiddagen apropå Sahlgrenskas bemanningskris i sommar.

Lars Wiklund säger att situationen varit jobbig för medarbetarna under våren, och att man försökt att rekrytera fler inför sommaren, men inte lyckats. Varför vet han inte.

– Det kan jag inte svara på. Man måste också ha klart för sig att vi har högkompetent personal som inte är helt lätt att ersätta, sommarvikarier och nyutexaminerade i all ära, men vi behöver specilister.

Men Martin Håland från Vårdförbundet har en klar bild över varför inte fler lockas till Sahlgrenska i sommar.

– Självklart spelar arbetsmiljön roll och självklart spelar lönen roll. Löneläget för våra grupper måste bli relevant så folk vill söka hit.

Hanna Sandgren
hanna.sandgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".