Möjligheten få plats på äldreboende ses över

"Det finns ingen politisk ambition att skärpa biståndbedömningen"
1:23 min

Har det blivit svårare att få plats på äldreboende i Göteborg? Den frågan vill kommunledningen ha svar på. En utredning ska visa om biståndsbedömningarna verkligen blivit hårdare som det ibland påstås i debatten.

– Vi har under ganska lång tid nåtts av en bild av att det nästan är omöjligt att få en plats på ett äldreboende och att en massa människor nekas plats som har behov, säger Anna Johansson, biträdande kommunalråd (S) med ansvar för äldrefrågor.

– Jag tror inte den bilden är sann, men vi vill veta om det ligger nåt i att man har skärpt biståndsbedömningen. Någon sådan politisk ambition finns nämligen inte och inte heller några beslut i den riktningen, säger hon.

Anna Johansson säger att det i princip inte finns någon kö till äldreboenden och att platserna enligt rapporter från stadsdelarna räcker. Men när det cirkulerar uppgifter om hårdare bedömningar vill hon kontrollera att behoven - och inte tillgången på platser - styr.

– I socialtjänstlagen finns inget utrymme för något annat. Behoven ska styra utbudet, säger hon.

I debatten har den borgerliga oppositionen ofta anklagat majoriteten för att lägga ner för många äldreboendeplatser och Alliansen sa nu senast i samband med sin skuggbudget att den vill sluta lägga ner platser.

Kanske hoppas ansvariga att en utredning kan tysta debatten?

– Jag kan hoppas att det blir fint väder varje dag hela sommaren också, men jag tror inte det är så meningsfullt, skrattar Anna Johansson. Men hon blir genast allvarlig igen.

– Vi får till oss från olika håll att det upplevs som en åtstramning och då vill vi ta reda på om det stämmer, säger ansvariga (S)-kommunalrådet.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".