1 av 2
2 av 2
Den här magre lille stackaren hittade P4 Skaraborgs medarbetare liggande på sidan, helt utmattad, i sin trädgård i veckan. Efter att ha fått både mat och vätska kilade den iväg, betydligt piggare. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Naturskyddsföreningen oroad: Vart har igelkottarna tagit vägen?

När såg du en sådan här senast? Naturskyddsföreningen befarar att igelkottarna minskar i landet. Nu vill föreningen ha allmänhetens hjälp att samla in så mycket information som möjligt om de taggiga små djuren.

Oroande uppgifter tyder på att igelkottarna kan vara på tillbakagång, säger biolog Per Bengtson som leder igelkottprojektet på Naturskyddsföreningen: 

– Det finns vissa undersökningar gjorda på västkusten 2010, i kommuner som Tanum och Lysekil, där man konstaterade att igelkottarna försvunnit från många platser. Man intervjuade en mängd personer om när de senast såg en igelkott och de flesta svarade "För 16 år sedan"… 

Nu vill Naturskyddsföreningen ta reda om detta gäller även för resten av landet. 
På föreningens hemsida finns ett webbformulär som en del i igelkottinventeringen. Där kan allmänheten svara på frågor om när man senast såg en igelkott, om den var levande eller död, på vilken plats och exakt plats och vilken tid på året det var. 

Kottarna på röda listan?
Under webbundersökningens två första veckor vällde 3 300 igelkottrapporter in, vilket Per Bengtson gläds åt.

All igelkottsinformation skickas sedan vidare till Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Artdatabanken håller ett vakande öga på växter och djur som verkar minska i antal. 

– De för upp minskande växter och djur på en så kallad rödlista över hotade arter. Vi hoppas naturligtvis inte att igelkotten kommer att hamna på den listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".