Osäkert för Lärjeåns Trädgårdar i Angered

1:32 min

Det kooperativa företaget Lärjeåns Trädgårdar i Angered med café och handelsträdgård har sagt upp sitt hyresavtal med kommunen till årsskiftet. Risken finns att företaget vars syfte är att ge riktiga jobb till personer som finns långt från arbetmarknaden inte kan överleva, precis som tidigare föregångare.

– Det är en orimligt hög hyra och otroligt höga elkostnader för uppvärmningen. Det är ju inte i bästa skick huset och det är inte isolerat. Det säger Pernilla Svebo Lindgren chef för de kooperativa företagen "Vägen Ut", där Lärjeåns Trädgårdar utgör ett företag.

Så det blir de andra sju kooperativa företagen som hitintills täckt upp förra årets underskott på 350 000 kronor. Det ser bättre ut i år, men Pernilla Svebo Lindgren pekar också på andra problem:

– Vi har hamnat i kläm mellan de olika förvaltningarna, park- och natur och idrott- och förening och trafikkontoret och fastighetskontoret och allt var det är.

– När man byggde Angereds arena, det började man med precis när vi kom dit, då hade de glömt bort i byggnadsplanerna att Lärjeåns Trädgårdar fanns. Det har blivit ett litet ingemansland entreerna till oss. Så bredvid den stora påkostade arenan så ser det för bedrövligt ut, platsen som Gud glömde.

Lärjeåns Trädgårdar har drivits av olika personer och organisationer de senaste 14 åren, ingen har fått verksamheten att gå ihop och Ulf Kamne miljöpartist och ordförande i kommunens fastighetsnämnd som hyr ut fastigheten är medveten om risken om ytterligare en nerläggning:

– Den risken finns ju helt tydligt och det är tråkigt i sådana fall.

Är ni inte beredda att sänka hyran menar du?

– Nej det kan vi inte göra, däremot så kan kommunen samarbeta med kooperativet på andra sätt, att vi måste lyfta frågan.

Lasse Nilsson

031-837629

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista