Robert Aschberg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Aschberg blir gästprofessor i Göteborg

Robert Aschberg, ny gästprofessor på JMG: "Det kanske är jävligt kul" (Från P4 Extra)
3:25 min

Journalisten och programledaren Robert Aschberg blir gästprofessor i praktisk journalistik på journalistutbildningen JMG vid Göteborgs universitet till hösten.

– Först så sa jag faktiskt "Hur har ni tänkt här?". Men sen så började jag grubbla lite grann och kom på att det kanske är jävligt kul att göra detta. Jag har redan lite idéer på vad man kan göra med studenterna, säger Robert Aschberg när han intervjuas i P4 Extra.

I motiveringen från Göteborgs universitet står att få svenska journalister kan uppvisa en sådan mångsidighet som Robert Aschberg. Samt att Aschbergs viktiga roll i svensk TV-historia och betydelse för etablering och utveckling av kommersiell television knappast kan överskattas.

Gästprofessorn ska "tillföra studenter och lärare erfarenheter och impulser från kvalificerad yrkeserfarenhet. Personer som gjort "betydande insatser inom svensk och utländsk journalistik" finns bland de tidigare namnen.

Exempel på tidigare gästprofessorer är Amelia Adamo, Tom Alandh, Torbjörn Larsson och Christina Jutterström.

Gästprofessorn utses på förslag från en beredningsgrupp vid JMG med representanter från studenter, lärare och forskare vid institutionen.

Gästprofesuret kallas även familjen Hjörnes donationsprofessur i praktisk journalistik.

P4 Göteborg
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".