Ringhals. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Ringhals kör på halv effekt efter brand

Gösta Larsen, kommunikationschef Ringhals: "Den här turbinen är avstängd, så vi kör på halv effekt"
1:21 min

Ett stort räddningspådrag åkte till kärnkraftverket Ringhals norr om Varberg efter ett brandlarm vid kvart i nio på morgonen. Larmet gällde en mindre brand i en högtrycksturbin i reaktor 1.

– Varje reaktor på Ringhals har två turbiner. Den här turbinen är avstängd, så vi kör på halv effekt, säger Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen.

Området fick utrymmas för att släckningsarbetet skulle kunna.
Totalt var det sex bilar från räddningstjänsten i Varberg och Väröbacka som ryckte ut till Ringhals.

En timme efter att larmet gått var räddningstjänstens insats avslutad.

– Rökutvecklingen kom från olja innanför isoleringen på något eller några av rören i turbinhallen, säger Roger Banck, tjänsteman i beredskap, vid räddningstjänsten i Varberg.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) meddelade på tisdagen att den särskilda tillsynen av Ringhals, som pågått sedan sommaren 2009, upphävs. Beslutet om särskild tillsyn togs på grund av brister i säkerhetsarbetet.

Reaktor 1 omstartades så sent som på tisdagsmorgonen sedan den stått stilla i ett dygn efter att en nivåmätare i reaktorinneslutningen gått sönder.

När felet upptäcktes hade reaktorn varit avstängd för revision under fem veckor och det var under testkörningen som felet upptäcktes.

Hur startade den här branden?

– Vi vet att vi har en oljebrand, men om det är gammal olja som har läckt ut sedan vi startade reaktorn i går eller vad det är, det får vi se när vi har öppnat, säger Gösta Larsen.

Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".