Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hemtjänstpersonal får betala böter själva

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 06.54
Anneli Hulthén: "jag är frustrerad"
(1:34 min)
Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Hemtjänstens parkeringsböter är fortfarande en nagel i ögat på Göteborgs kommunledning. Bristen på P-platser gör att personalen ibland tvingas felparkera, men böterna tvingas de betala själva.

I nästan 15 år har problemet uppmärksammats utan att kommunen hittat en fungerande lösning.

– Jag är frustrerad när jag får höra att hemtjänstpersonalen fortfarande upplever att deras situation inte är löst, säger Socialdemokraten Anneli Hulthén.

Hemtjänstens parkeringsproblem har uppmärksammats länge. Värst är det på kvällar, nätter och helger. För tio år sen skulle kommunen diskutera med fastighetsägare om att ta fram särskilda P-platser i bostadsområden. En lägesredovisning i kommunstyrelsen visar att resultatet blev klent. Eniga politiker kräver nya försök och en lösning före årsskiftet. Folkpartisten Helene Odenjung:

– Hjälper du gamla ska du inte behöva råka ut för att få parkeringsböter och det behöver vi faktiskt komma överens med både privata fastighetsägare och andra att man inte bötfäller hemtjänsten när de utför sitt jobb.

Hur förklarar du att det går år efter år och man inte kommer tillrätta med det här?

– Jag kan inte förstå det. Det var tio år sen som man la det här uppdraget. Att det ska ta så här lång tid att komma överens i en sån här ganska enkel fråga, det förstår jag inte.

Hemtjänsten kan också använda nyttoparkeringstillstånd (som hemsjukvården gör). Men trafikkontoret tar 10 000 kronor per tillstånd - som inte heller ökar tillgången på P-platser - men politikerna vill se om det går att rabattera tillstånden.

En variant är ett upplysningskort som beskriver brådskande yrkesutövning och som någon stadsdel använder och kanske kan fler göra det.

Frågan om kommunen kan betala hemtjänstens P-böter, som oppositionen tidigare begärt, ska också granskas. Socialdemokraten Anneli Hulthén vill se lösningar snarast:

– Nu kan man hoppas att de kommer lösningar, så vi slipper få klagomål från hemtjänsten i en fråga som vi tror vi har löst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".