1 av 3
Volvos VD och koncernchef Olof Persson framför en hybridbuss när den kört in och parkerat i Nordstan. Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio
2 av 3
Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Annelie Hulthén (S), Volvos VD och koncernchef Olof Persson och ordförande i Västra Götalandsregionen Gert-Inge Andersson (S). Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Daniela Bergek/Sveriges Radio

Eldrivna bussar snart på Göteborgs gator

Bussar drivna med förnyelsebar el kommer helt ljudlöst att glida fram längs Göteborgs gator om två år när Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen tillsammans med Volvokoncernen testar sin nya elbusslinje.

Den nya hybridbussen presenterades genom att man körde från Drottningtorget, runt Trädgårsföreningen och ner mot Lilla Bommen där den inför förvånade åskådare körde in i köpcentret Nordstan. Detta för att visa att det är fullt möjligt att köra inomhus med en buss som knappt låter och inte släpper ut några avgaser. Bussen går med åttio procent eldrift och tjugo procent diesel. 

Totalt kommer man att testa femton eldrivna bussar, på en specialgjord linje som kommer att gå mellan Lindholmen Science Park och Johanneberg Science Park.

– Än så länge kommer man bara cirka tio kilometer med elen på en hybridbuss, men det är inte så lite som det låter, säger Volvos VD och koncernchef, Olof Persson. Det är ungefär så långt man behöver komma och bussen laddas på bara sex till åtta minuter.

Den nya elbussen dämpar bullret avsevärt - man kommer ner till sextiofem decibel. Kommunstyrelsens ordförande Annelie Hulthén säger att det gör att man kommer att kunna dra busslinjer i mer tätbebyggda områden och också ha ett flertal hållplatser inomhus.

– Den här typen av buss är både hållbar när det gäller utsläpp och när det gäller buller - man kommer ner under 65 decibel. Med tanke på hur mycket diskussioner det är om problemet med buller när vi ska bygga nytt i stan, så tror jag att detta är jättebra, säger Annelie Hulthén.

Daniela Bergek
daniela.bergek@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".