Frågan om en ny ishall i Stenungsund splittrar den borgerliga alliansen i kommunen. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix.

Ny ishall skapar politisk splittring i Stenungsund

Maria Stensby (M), Stenungsund: "Jag önskar att Folkpartiet skulle hitta tillbaka till sin ideologiska ryggrad"
1:37 min

Turbulensen kring en ny ishall i Stenungsund har fördjupat den politiska sprickan i kommunen. När budgeten för nästa år behandlades i kommunfullmäktige på måndagen hade Folkpartiet gått samman med den rödgröna oppositionen om ett gemensamt budgetförslag.

Inför fullmäktigemötet hade Folkpartiet gått ihop med Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och lagt fram en gemensam budget i den annars borgerligt styrda kommunen. I budgeten ingår byggstart av en ny ishall, något som övriga allianspartier vill vänta med på grund av ekonomiska skäl.

Någon budget klubbades inte under måndagskvällen. Frågan bordlades och tas åter upp på nästa fullmäktigemöte, den 1 juli.

– Vi har inte stängt några dörrar utan vi samtalar gärna vidare där. Vi är ju överens om i stort sett allting annat, säger folkpartisten Erik Söderberg.

Den infekterade striden om en ny ishall i Stenungsund splittrar politikerna.Stenungsundsborna har blivit lovade en ishall men den styrande alliansen förutom Folkpartiet vill skjuta upp byggstarten med hänsyn till ett kärvt ekonomiskt läge.

Och inför gårdagens budgetbeslut i fullmäktige gick alltså folkpartiet samman med miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet om en budget där ishallen ingår.

De övriga allianspartierna fick budgeten på sittande möte och har inte hunnit ta del av den. Budgetfrågan är nu bordlagd till nästa fullmäktigemöte.

– Jag önskar ju såklart att Folkpartiet skulle hitta tillbaka till sin ideologiska ryggrad och inse vad de håller på med. Men det tror jag inte kommer hända. Vi hoppas att vi hinner hitta andra samarbetspartners att bygga det här med, säger Maria Stensby som är ordförande för Moderaterna i Stenugnsund.

– Jag tror att det kan fortsätta. Men det handlar om att ge och ta när du ger dig in i en förhandling, säger Erik Söderberg (FP) som är ordförande i bildningsutskottet och ledamot i kommunstyrelsen i Stenungsund.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".