Med mer kunskap kan det tas fram rekommendationer för att förebygga skador hos seglarna, enligt Lena Bøymo-Having som genomfört en ny studie vid Sahlgrenska akademin. Foto: Cristina Jardim Ribeiro/Sveriges Radio

Knäskador vanliga bland elitseglare

Knäna är den kroppsdel som skadas mest för seglare på elitnivå. Men skadorna uppstår inte i samband med tävling utan på land i samband med fysträning. Och det beror framförallt på överbelastning.

Forskare på Sahlgrenska akademin har följt 42 seglare under ett års tid och kommit fram till att det är seglarnas knän som tar mest stryk.

I fyra av fem fall berodde skadan på överbelastning, men studien visar att risken för skador ser olika ut för yngre och äldre seglare.

– De yngre seglarna har mer besvär från rygg och bål, medan landslagsseglarna som är något äldre ofta skadar axlar och skuldror, säger Lena Bøymo-Having, som genomfört studien vid Sahlgrenska akademin.

Hon säger även i ett pressmeddelande att det finns studier om skaderisken för många andra sporter, men inte för jollesegling. Med mer kunskap kan det tas fram rekommendationer för att förebygga skador hos seglarna, enligt Lena Bøymo-Having.

Fysträning är den träning som ska förbättra bland annat styrkan, uthålligheten och rörligheten hos de som utövar sporten.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".