Sahlgrenska sjukhuset. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Behovsavdelningar på SU stänger i sommar

SU: Det är ju inget idealtillstånd
1:15 min

Sahlgrenskas extraavdelningar, så kallade behovsavdelningar som drivs av inhyrd personal slår igen under sommaren på grund av brist på bemanningsanställda.

Dessa avdelningar ska egentligen bara ha öppet när patienttrycket är extra stort. Men i år har avdelningarna varit öppna nästan hela tiden.

– Visst, det är inget idealt tillstånd men det har inte varit så på hela sjukhuset, säger Lars Rydhede är personalansvarig på Sahlgrenska Unversitetssjukhuset.

Från januari och till och med maj har Östra sjukhusets behovsavdelningar varit öppna. Avdelningar som bemannas av inhyrd personal och därför är en dyr lösning. Lars Rydhede har tankar på hur man ska undvika hamna i en sådan situation igen:

– Vi ska kanske ha fler permanenta vårdplatser under vinterhalvåret eftersom trycket är nästan alltid större då, säger han.

Nu till sommaren håller alltså behovsavdelningarna stängt. Men det beror inte främst på vårdbehovet utan bristen på sjuksköterskor, enligt Vårdförbundet.

– Största anledningen att man stänger ner dessa avdelningar är att det är brist på personal. De är tvungna att stänga så att anställda ska kunna ta semester, säger Elisabeth Flygare, facklig företrädare för Vårdförbundet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
– Alla hoppas det här ska gå vägen, lite så är det ungefär.

Ricardo Garcia
ricardo.garcia@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".