Kosta Sopov är en riktig hjälte. Foto: Carina Holmberg/SR P4 Göteborg

Kosta Sopov räddade kvinna från våldtäktsförsök

Kosta Sopov: "Jag kände att jag var tvungen att hjälpa den här kvinnan"
6:00 min

Kosta Sopov är en av midsommarhelgens stora hjältar. Han räddade en kvinna undan en våldtäkt under natten till midsommarafton.

Kosta Sopov är uppvuxen på Kvilletorget på Hisingen i Göteborg. I helgen var han hemma och hälsade på sina föräldrar i lägenheten med utsikt över torget.

Vid kvart i två natten till midsommarafton räddade Kosta Sopov en kvinna från att bli våldtagen nere på torget.

– Jag var precis på väg att gå och lägga mig när jag hörde en massa oväsen nere på torget. Jag sprang ut på balkongen för att se vad som försigick där nere. Då ser jag ett par som står och grälar. Jag iakttar det här paret. Efter en stund hörde jag kvinnan ropa på hjälp. Då ser jag att mannen knuffar ner kvinnan på backen och sedan försöker ta av hennes byxor. Och så försöker han dra ner sina egna byxor. Då bestämde jag mig för att springa ner, säger Kosta Sopov.

Vad tänkte du då?

– Det här får ju inte hända. Det är förskräckligt. Jag har aldrig sett något liknande. Jag kände att jag var tvungen att hjälpa den här kvinnan, säger Kosta Sopov.

När Kosta kom ner till torget hade mannen hunnit springa iväg mot Hjalmar Brantingsplatsen. Kosta sprang efter och fick ner mannen på backen och satte sig på honom för att invänta polis.

– Jag kunde ju inte låta honom gå. Såna som han ska ju bara låsas in, liksom, säger Kosta.

Var du aldrig rädd?

– Nej, det var för mycket adrenalin för att känna mig rädd, säger Kosta.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".