Det var många, både frivilliga, poliser och Missing people, som letade efter den försvunna flickan. Foto: Kristian Lönner/Sveriges Radio

Skärpt straff för kidnappningen i Skår

Kammaråklagare Per-Erik Rinsell: "Tingsrättens dom var mycket försiktig"
1:34 min

Hovrätten skärper straffet för den 25-årige man som åtalats för att ha kidnappat en nioårig flicka i Skår förra året. Mannen döms till tre och ett halvt års fängelse för olaga frihetsberövande, olaga hot, misshandel och barnpornografibrott.

– Det viktiga var att jag tyckte att tingsrättens dom var mycket försiktig. Nu har ju hovrätten nära nog dubblerat straffet. Nu har man hamnat på en nivå som är mer rimlig. Det är en bra avvägning, säger kammaråklagare Per-Erik Rinsell.

Det var i början av november förra året som den nioåriga flickan fördes bort på väg till skolan i Skår i stadsdelen Örgryte i Göteborg. Hon hölls instängd i 25-åringens källare i 18 timmar, tills de båda påträffades av en skallgångskedja utomhus nära flickans egen bostad.

Hovrätten håller med tingsrätten om att det handlar om olaga frihetsberövande men skärper straffet från två år till tre och ett halvt. Åklagaren hade däremot yrkat på sex års fängelse för det allvarligare brottet människorov.

Anledningen till att brottet bedöms som mildare är att rätten inte anser att 25-åringen haft för avsikt att skada flickan redan vid tidpunkten för bortförandet.

Mannen ska också betala skadestånd på 195 000 kronor till den nioåriga flickan. Hovrätten höjer därmed beloppet från tidigare 120 000, alltså det belopp som tingsrätten utdömde i februari.

25-åringens advokat Claes Östlund har ännu inte hunnit prata med sin klient. Men han misstänker att han kommer att vilja överklaga.

– I det här fallet visar det ju sig att tingsrätt och hovrätt har väldigt olika syn på straffvärdet. Så det kan hända att högsta domstolen tycker att det är intressant, säger Claes Östlund.

Mika Wallgren/Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".