Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt lånesystem drabbar barn och utrikesfödda

Publicerat onsdag 26 juni 2013 kl 13.30
Susanne Sandström, barnbibliotekarie: "Barnen här får inte tillgång till ny litteratur"
(2:29 min)
Det är bibliotekariernas ansvar att informera låntagarna om beståndet och möjligheten att beställa material från andra bibliotek. Foto: Dan Hansson / Scanpix

Utbudet på stadsdelsbiblioteken i Göteborg styrs numera av låntagarna. Det nya användarbaserade lånesystemet gör att centrala bibliotek översvämmas av nya medier och litteratur medan ytterområdena utarmas. Snedfördelningen av nya medier drabbar främst barn och utrikesfödda.

2011 infördes ”flytande bestånd” på all nyinköpt litteratur och media på biblioteken i Göteborg. Det innebär att de nya medierna inte tillhör ett specifikt bibliotek - de flyter runt - och hamnar på det bibliotek där de antingen lämnas eller reserveras. De skickas alltså inte tillbaka till sitt "hembibliotek" utan stannar kvar där de lämnas in. Något Susanne Sandström, barnbibliotekarie i Angered, menar drabbar barnen:

– Barn reserverar ju inte böcker i samma utsträckning på samma sätt som vuxna och håller sig inte uppdaterade med utgivningen. Och har man som barn inte föräldrar som kan hjälpa till med det är man sämre ute, säger Susanne Sandström.

Idén med flytande bestånd kommer ursprungligen från USA. I Sverige har systemet införts på prov på flera håll bland annat i Stockholm och Karlstad, men då i begränsad omfattning. Fördelarna som brukar framhållas är inskade transportkostnader, arbetsbelastning och att samlingarna anpassas efter besökarnas behov. Personalen slipper att planera beståndet, som sköts och styrs av låntagarna.

Kulturnytts rundringning till Göteborgs stadsdelsbibliotek visar att de centrala biblioteken ofta har ett överskott på ny film och litteratur. Här är också många låntagare aktiva med att både reservera och återlämna media. Men i stadens ytterområden blir utbudet fattigare i takt med att nya medier återlämnas i centrum - och blir kvar där.

– Väldigt många av de nya barn- och ungdomsböckerna är reserverade till andra bibliotek. De flyter iväg och vi ser dem aldrig på Angereds bibliotek. Barnen som kommer hit möts aldrig av de här böckerna, säger Susanne Sandström.

Christina Persson, bibliotekschef i Göteborg, beslutade att införa det flytande beståndet 2011. Detta i samband med Stadsbibliotekets stängning för en tvåårig renovering. Ambitionen var att få Stadsbibliotekets bestånd att flyta mellan stadsdelarna för att slippa magasinera det.

Hon menar att det i högre grad än tidigare nu är bibliotekariernas ansvar att informera låntagarna om beståndet och möjligheten att beställa material från andra bibliotek. Det är också bibliotekarierna som ska motverka obalanser i systemet genom att informera andra bibliotek om de svämmar över eller armas ut.

– Vet man inte hur man ska göra för att reservera så har vi utbildad personal på alla bibliotek i stan som är duktiga, säger Christina Persson.

Det är ändå ett system som förutsätter en aktiv låntagare?

- Ja, eller en aktiv bibliotekarie som hjälper till när låntagaren inte själv vet hur man ska hantera en reservation.

Men Anna Jonsson, bibliotekarie i Gamlestaden, menar att vissa varken vill eller vågar reservera litteratur, trots att man uppmanar till det. Hon möter utrikesfödda besökare som är rädda till att registrera sig i datasystemet på grund av erfarenheter av förföljelser i hemlandet. Dessutom missar man att nå ut till besökare som utgår från det synliga utbudet på biblioteket, vilket i ytterområdena inte alltid är så stort:

- Vi har många låntagare i de här stadsdelarna som bara tar vad de hittar på hyllorna. Vi ber dem reservera, men nej, då vill de inte ha det. Det är ju jättetråkigt och gör ju att beståndet inte kommer alla till del, säger Anna Jonsson.

Isa Andersson
isa.k.andersson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".