Ekonomiprogrammet är årets raket i gymnasieantagningen. (Arkivbild Sveriges Radio)

Gymnasieantagningarna klara inför hösten

9 386 elever är antagna till en gymnasieutbildning i Göteborgsregionen till hösten. 82 procent av dem har fått sitt första val. Det är precis samma andel som förra året. Två tredjedelar av eleverna är antagna till en kommunala skolor, en tredjedel till privata gymnasieskolor.

Bland utbildningarna är Ekonomiprogrammet årets raket. Programmet är nu tredje populärast bland Göteborgsregionens ungdomar, efter ständiga förstaplatsinnehavaren Samhällsprogrammet och tvåan Naturvetenskapliga programmet.

Den tveksamhet som funnits kring yrkesprogrammen sedan gymnasiereformen för två år sedan verkar börja släppa, nu när alla program kan ge högskolebehörighet. Det märks bland annat i att Indsutriprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet går starkt framåt i antalet sökande och antagna i år jämfört med senaste åren.

Skolan som allra flest unga vill gå på är Bernadottegymnasiet.

Den 9 augusti startar reservantagningen och då kan elever som är reserver komma att erbjudas plats, innan allting spikas den 5 september.

Jesper Ingevaldsson
jesper.ingevaldsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".