Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Fick vänta två veckor på operation efter MC-olycka

Christina Raner, chefläkare Sahlgrenska: "En operation kan bli uppskjuten därför att man ser till det slutgiltiga resultatet"
1:22 min

Semestertider skapar problem på Mölndals sjukhus. Robert Blomqvist skadade sig efter en motorcykelolycka och har nu fått vänta på operation i två veckor.

– Det har skapat mycket oro. Man har inte fått reda på hur det blir med axeln och hur den ska fungera i framtiden. Man har ju känt varje dag att den har läkt varje dag mer och mer. Nu ska man alltså bryta upp den här hopläkta ledskålen och axeln och rätta till den och det känns ju tokigt att det ska behöva läka en gång till, säger Robert Blomqvist.

Förklaringen som Robert Blomqvist har fått är att det är svårt att få tag på en specialistkirurg under semestern. I dag fick han beskedet att en kirurg har avbrutit sin semester enbart för hans skull.

Robert, som själv är läkare och nu har brutit flera revben och skadat axeln, nyckelbenet och skulderbladet, menar att det finns stora risker med att vänta så länge på operation.

– Risken är att det är svårt att rätta till och få det optimalt igen när man har väntat så pass länge med operation och det har liksom läkt ihop, säger Robert Blomqvist.

Christina Raner, chefläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, kan av sekretesskäl inte kommentera enskilda fall men medger att det ibland kan uppstå lång väntetid när det saknas specialister.

– Sahlgrenska är ett universitetssjukhus. Det gör att man ibland får speciellt svåra fall både vad gäller sjukdomar och vad gäller operationer. Då kan man behöva speciell kompetens som kanske inte alltid finns tillgänglig, säger Christina Raner som är chefsöverläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Kan det göra att den här sortens operationer blir uppskjutna?
– Det kan få effekt att en operation blir uppskjuten därför att man ser till det slutgiltiga resultatet, säger Christina Raner.

Robert Blomqvist är överraskad över hur vården har fungerat i hans fall.

– Jag är lite förvånad över att det inte blev åtgärdat direkt. Jag trodde ju att det skulle opereras de första dagarna, säger Robert Blomqvist.

Mika Wallgren/Peter Stenberg
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".