På sommaren ä det semester för många och det blir desto mer tid till att umgås. På gott och ont. Foto: Sanna Thorén/Sveriges Radior

Fler fall av kvinnofridsbrott på sommaren

Polisinspektör: "Det kan bli mer slitningar"
1:26 min

Under sommaren är det fler kvinnor som anmäler att de blir hotade eller utsatta för våld i hemmet än resten av året.

– Man har krav på att umgås mer på sommaren och då kan det bli lite mer slitningar, säger polisinspektör Christer Andersson.

Att våldet ökar på sommaren är något som polisinspektör Christer Andersson märker. Han är ofta en av de första som möter de utsatta kvinnorna tidigt i skedet.

Sommar innebär semester för många och det blir desto mer tid att umgås. Men det kan också tära på en redan osund relation vilket kan leda till att hot och våld ökar. Till slut blir väljer många kvinnor att ta steget att anmäla att de är utsatta för hot och våld.

Omkring 400 fall av kvinnofridskränkning anmäls i Västra Götaland varje år och flest anmälningar får polisen under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Även om det sker en ökning under sommaren är det långt ifrån alla som borde anmäla som gör det, säger polisinspektör Christer Andersson.

-- Man brukar ju räkna med att det är cirka 25% som anmäler till oss och det kan ju innebära att många mer skulle behöva göra en anmälan till oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".