1 av 2
Foto: Nina Sjöman/SR P4 Göteborg
2 av 2
Emma Green Tregaro ropar upp 13-åriga höjdhoppare. Foto: Nina Sjöman/SR P4 Göteborg

Tusentals friidrottare på Ullevi i helgen

Per Crona, Världsungdomsspelens projektledare: "Förmodligen en av världens största arenatävlingar i friidrott"
3:05 min

För artonde året i rad anordnas Världsungdomsspelen på Nya Ullevi i helgen. Arrangemanget är Skandinaviens största friidrottstävling med 8 000 startande på tre dagar.

– Det är artonde året vi kör det här nu. Det var efter VM 1995 som var en sådan succé. Då beslutade vi oss för att starta upp en ungdomstävling. Första åren var det lite ödsligt här inne, för det var en stor kostym att fylla, men nu börjar vi så smått att fylla ut den, säger tävlingarnas projektledare Per Crona.

Världsungdomsspelen består av 196 grenar med deltagare i åldrarna 12 år och upp till seniorer. Slägga och en rad längdtävlingar avgörs på Ullevis uppvärmningsarena. Alla övriga grenar äger rum inne på Nya Ullevi.

I tävlingens rekordlistor bakåt i historien finns namn som Christian Olsson, Erica Johansson, Stefan Holm, Carolina Klüft, Patrik Kristiansson, systrarna Kallur, Alhaji Jeng, Johan Wissman, Robert Kronberg och Anna Söderberg.

Tävlingarna inleddes på fredagsförmiddagen och pågår fram till söndag kväll.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".