Vårdbiträde gör frukost (arkivbild). Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Stora besparingar i Mölndal

"Det är ett rejält underskott"
1:29 min

Det ska sparas inom vård och omsorg i Mölndal. Prognosen pekar mot ett underskott på 22,5 miljoner kronor och besparingarna kommer drabba alla verksamheter.

– Jag ser väldigt allvarligt på det här, det är ett rejält underskott, säger Monica Holmgren, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndal.
– Vår prognos i början av året pekade på minus 10 miljoner kronor och sedan har det accelererat.

Det är framförallt inom hemtjänsten som kostnaderna har ökat, fler personer är i behov av hemtjänst och flera befintliga brukare behöver ökat stöd. Även inom personlig assistans har kostnaderna ökat. För att få budgeten i balans innan året är slut siktar man på en rad besparingsåtgärder.

Framförallt kommer man spara inom hemtjänsten och dessutom minska ersättningen till personliga assistenter. Besparingar kommer också ske inom verksamheterna träffpunkter för äldre, fixartjänst för äldre och anhörigstöd. Enligt vård- och omsorgschef Monica Holmgren ska dock inga av besparingarna drabba brukarna, istället ska verksamheten skötas mer effektivt.

Enligt henne kommer de här besparingarna inte räcka för att komma tillrätta med underskottet.

– Nej det gör det inte, säger, säger vård- och omsorgschef Monica Holmgren.
– De besparingsförslag som nu beslutats om genererar i år en besparing på mellan fem och sex miljoner. Det är fortfarande mycket pengar vi ska hämta hem. Dessutom har nämnen beslutat om ett generellt besparingsbeting på resterade del, som går ut på de olika verksamhetsområdena.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".