Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte göra något undantag för de fyra flickorna i Göteborg. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Ingen hemundervisning för judiska flickor

Bertil Östberg, utbildningsdepartementet: "Den svenska skolan är ju icke-konfessionell"
1:52 min

Det finns inga synnerliga skäl för att låta fyra unga judisk-ortodoxa flickor undervisas i hemmet i Göteborg via en online-skola och därmed slippa vanlig skolgång. Det skriver Högsta förvaltningsdomstolen i ett beslut idag.

Fallet har varit en lång följetong i media. De fyra flickorna som i dag är mellan åtta och femton år hade via sina föräldrar begärt att få undervisas i hemmet på grund av de särskilda krav som ställs på judisk-ortodox livsföring. Dessutom har föräldrarna varit oroliga för att deras barn skulle mobbas i skolan.

Först beslutade förvaltningsdomstolens första instans att det inte fanns så kallade synnerliga skäl för hemundervisning. Dessa hittades dock av kammarrätten som menade att "det är ofrånkomligt att syskonen löper en påtaglig risk att utsättas för kränkande beteenden". Men nu tycker alltså högsta förvaltningsdomstolen annorlunda. Samtidigt avskrivs ärendet då ansökan gällde läsåret 2011 till 2012. Att domstolen ändå tar ställning betyder att det nu finns en färsk praxis för kommuner att utgå ifrån.

Tidigare har familjens pappa sagt till nyhetsbyrån TT att om Högsta förvaltningsdomstolen avslår familjens önskan så kommer familjen att lämna Sverige.

Mika Wallgren
mika.wallgren@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".