Formuleringen "vård som inte kan anstå" möter mycket trafik. Arkivbild: Bertil Ericson/Scanpix

Kritiserad formulering i ny lag om vård för papperslösa

Ann Sjögren, Rosengrenska: "Det handlar om en väldigt, väldigt grundläggande mänsklig rättighet"
1:30 min

I dag träder den nya lagen som ska göra det enklare för papperslösa att få vård i kraft. Det innebär att personer som lever i Sverige utan tillstånd ska få rätt till, som det kallas, "vård som inte kan anstå". Men formuleringen möter kritik.

Ann Sjögren arbetar på Rosengrenska stiftelsen i Göteborg. Varje år tar Rosengrenska emot omkring 700 papperslösa människor som är i behov av vård.

– Det stora problemet är det här med "vård som inte kan anstå". Vad betyder det egentligen? Det handlar om en väldigt, väldigt grundläggande mänsklig rättighet. Då gäller det inte bara vård som kan anstå och omedelbar vård. Diskriminerar man så diskrimerar man. Det är det som vi är inne i i Sverige, att jaga ställen där man diskriminerar för att få bort den diskrimineringen, för den är inte bra, säger Ann Sjögren på Rosengrenska stiftelsen.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".