En helt ny lag som kommer nu är den om kränkande fotografering. Arkivbild: Claudio Bresciani/Scanpix

Nu blir det förbjudet att fotografera i omklädningsrum

Flera nya lagar träder i kraft och straffen för en rad olika brott skärps nu i sommar. En helt ny lag handlar om kränkande fotografering. Samtidigt blir straffet för allvarliga sexuella övergrepp hårdare. Och barn till papperslösa får rätt att gå i skolan.

I sommar träder många nya lagar i kraft, de flesta gäller från i dag, den 1 juli. Bland annat får papperslösa större rättigheter och fler sexövergrepp ska klassas som våldtäkt.

Från och med höstterminen får barn till papperslösa rätt att gå i skolan. I dag gör en stor majoritet av de barn som lever gömda inte det. Barnen ska också ha rätt till samma vård som alla andra i samhället.

En helt ny lag som kommer nu är den om kränkande fotografering. Det kan till exempel handla om foton som tas i privata miljöer eller i omklädningsrum. Den som gör det kan få böter eller fängelse i högst två år.
Samtidigt blir möjligheterna till kamerövervakning utan tillstånd större. Detta gäller på vissa platser, som butiker och i parkeringshus.

Det blir straffskärpning för flera brott. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning höjs till nio månaders fängelse. Allvarliga sexuella övergrepp mot barn, ska oftare bedömas som grova brott. Och situationer där en person våldtas men inte gör motstånd, ska kunna klassas som våldtäkt.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista