Foto: Adam Ihse/Scanpix

Personalbrist gör att färre ambulanser är i drift

Johnny Bröndt (M): "Läget inför sommaren är allvarligt"
1:45 min

Brist på ambulanspersonal på Sahlgrenska universitetssjukhuset i sommar leder till att färre ambulanser är i drift. Vårdfacket är kritiskt och det är även borgerliga företrädare för Sahlgrenskas styrelse.

– Jag tycker det är dags att säga ifrån. Läget inför sommaren är allvarligt. Alla ambulanser som ska vara igång är inte igång. Det kan ju få effekter på den medicinska säkerheten, säger Johnny Bröndt (M), som är vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse.

Men Anna-Karin Juwel-Egeland, verksamhetschef för ambulanssjukvården inom Sahlgrenska, håller inte alls med om den här beskrivningen.

– Patiensäkerheten är hotad om det skulle visa sig att vi inte klarar våra insatstider och vi har ingenting i dagsläget som tyder på det. Och därmed tycker jag inte att man kan prata om att vi har en osäker ambulanssjukvård på något sätt, säger hon.

I normala fall finns 20 ambulanser igång dagtid och tio under helger. Men under sommaren blir det några färre. Det är svårt att hitta vikarier och vid sjukdom är det extra svårt att hitta folk som kan ta extrapass.

Anställda som skjutit på sin semester har tidigare erbjudits 5 000 kronor i ersättning, men nu har ledningen också via sms gått ut till anställda. Den som går in och täcker upp luckor får 100 kronor extra i timmen.

– Nu har vi facit från första semesterperioden och vi håller oss inom plan. Det har fungerat utan problem, säger Anna-Karin Juwel-Egeland.

– Vi klarar insatstiderna, på prio ettorna, det säger de hela tiden. Men det är ingen som tittar på prio 2 och prio 3. I de fallen finns det minst lika många sjuka patienter, säger ambulansföraren Peter Rainé som är ombud för Vårdfacket tillika skyddsombud.

Erica Hedin
erica.hedin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".