Mats Thelin och Emma Svensson gillar inte planera på att bygga om Hjuviksvägen Foto: Helena Sällström SR/P4 Göteborg

Kamp mot busskörfält på Hjuviksvägen

"Många är oroliga"
0:04 min

Breddningen av Hjuviksvägen med ett busskörfält är en del av det Västsvenska paketet. Men längs med vägen har en proteströrelse med ett 500-tal medlemmar vuxit fram. De vill inte att breddningen ska bli av.

- Det finns en stark opinion, det är många som hör av sig, det är många som är oroliga.

Emma Svenssons hus ligger intill Hjuviksvägen och hon är engagerad i det nätverk som samlat ett 500-tal medlemmar, sedan det startade för några år sedan.

Öckerö expanderar, och trafiken på Hjuviksvägen är tung när färjan lägger till. Breddningen av vägen är en del av det Västsvenska paketet, och politikerna har varit tydliga med att inga delar av paketet ska plockas bort. Men Nätverket runt Hjuviksvägen är oroliga för att breddningen av vägen här, ska skapa en mur genom området, med högre hastigheter och sämre säkerhet för bland annat barn.

– Och med en eventuell utbyggnad kommer trafiken komma ännu närmre husen. Det blir väldigt svårt att ta sig över vägen, mellan förskolor, skolor och fotbollsplaner som ligger på båda sidor av vägen.

Medlemmarna i nätverket ifrågasätter nyttan med breddningen, och vill hellre att sträckan dras längre norrut där det finns ett vägreservat. Trafikverkets presskommunikatör Peter Behrman.

– Där har inte politikerna prioriterat och därmed har vi inget uppdrag att titta på det, utan det vi gör nu är att försöka förbättra och bygga ett busskörfält på Hjuviksvägen.

Tidigt i höst ska ett samråd hållas med de boende, och där lovar Peter Behrman att de boendes åsikter ska lyssnas in.

– Där finns det chans att ventilera alla synpunkter så att vi kan göra detta på bästa sätt. Vägen är en barriär redan idag med mycket trafik och genom att bygga ett busskörfält kan det ju hända att fler väljer att åka kollektivt.

Kommer någon boende i området att behöva flytta?

– Nej, det har jag svårt att se. I så fall är det på eget bevåg. Vi kommer inte orsaka sådana saker att vi tvingar folk att flytta, inte på något sätt.

Helena Sällström
helena.sallstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".