Snart står inte staten längre för kostnaden för insulinpumpar. Bild: Scanpix

Diabetiker rädda att bli av med insulinpumpar

Oro bli av med insulinpumpar
1:29 min

Vid årsskiftet slutar staten betala för diabetikers insulinpumpar. Det är Tandvårds- och läkemedelsverket som nu vill lägga kostnaden på landstinget istället, eftersom de anser att pumparna inte är en förbrukningsvara.

Detta oroar Stefan Mattsson, som är ordförande i diabetes-föreningen i Tidaholm och Falköping.

– Vi ser med en viss rädsla på det här, att landstinget verkligen ska tillämpa lika behandling och vård för alla, så som staten har gjort, säger han.

Det är ingen självklarhet att som diabetiker få en pump. Vissa kriterier finns och patienten måste vara motiverad. De flesta som får det är barn och unga, men det underlättar för många.

– En del får bättre inställd diabetes och främst för barn och ungdomar har man sett att det här är värdefullt, säger Stefan Mattson.

Än har inte förslaget helt gått igenom eftersom några tillverkare till insulinpumparna har överklagat till Förvaltningsrätten. Men Stefan Mattsson tror inte att det skulle stoppas nu. Och går det igenom ser han en fara med att det kan bli svårare att få en pump.

– Man har ju inte ändrat kriterierna, men det är ju rent pengamässigt, om man skulle vilja spara pengar, säger han.

Finns det en risk i att den största gruppen som främst berörs är unga och barn?

– Jag hoppas ju inte det, men risken finns ju att det kan bli svårare att få tillgång till det och att det kan bli lite kinkigare med kostnaden, säger Stefan Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".