1 av 3
Foto: Elina Haimi/SR P4 Göteborg
2 av 3
Flera medier var på plats när rättegången mot 16-åringen som erkänt att han plågat och dödat katter inleddes. Foto: Elina Haimi/SR P4 Göteborg
3 av 3
Norbert Johanson förlorade sin katt. Foto: Elina Haimi/SR P4 Göteborg

Kattplågarens advokat: Han mår dåligt

Norbert Johanson: Saknaden efter min gamla kompis har varit total"
0:29 min

16-åringen som erkänt att han plågat och dödat katter mår dåligt. Det sa hans försvarare under rättegången som inleddes på tisdagen.

– Under rättegången gick åklagaren igenom katt för katt. Pojken beskrev hur en röst i huvudet sagt åt honom vad han ska göra, säger Norbert Johanson som förlorade sin katt Pelle i våras.

Han var den enda av de kattägare som drabbats som dök upp till rättegången. De andra hade enligt uppgifter kommit överens om att inte närvara, eftersom de inte fick lov och vittna. Med tanke på pojkens låga ålder var dörrarna också stängda för allmänheten men kattägarna hade fått dispens att närvara om de ville.

– Jag är här för att höra hur den här killen som haft ihjäl min katt har resonerat, säger Norbert Johanson.

16-åringen hördes på videolänk från den slutna anstalten Fagereds ungdomshem där han befinner sig. Hans advokat Göran Franzén uppger att han mår dåligt men att han kunde svara på frågor. Just nu pågår en rättspsykiatrisk undersökning. Om han inte bedöms som sjuk kommer åklagaren att yrka på tre års fängelse.

16-åringen har tidigare erkänt att han dödat åtta katter och plågat en katt svårt. Med hänsyn till hans ålder har åklagaren begärt stängda dörrar vid förhandlingen. Nu pågår också en stor rättpsykiatrisk undersökning av pojken. Om han inte bedöms som sjuk kommer åklagaren att yrka på upp till tre års fängelse, för djurplågeri.

Norbert Johanson ser pojkens agerande som ett rop på hjälp och säger att han är i behov av vård.

– Han hade nästan väntat på det. Han sökte att någon skulle komma på honom. Det var alldeles tydligt. Att han hade ihjäl katter var ett rop på hjälp, säger Norbert Johanson.

Elina Haimi
elina.haimi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".