Allergi hos barn. Bild: Scanpix

Omättat fett kan ge allergi hos barn

Agnes Wold om att omättade fetter kan ge barn allergier
0:54 min

Omega-3 presenteras ofta som det nyttiga fettet. Men omättat fett kan öka risken för allergier hos barn. Det här visar en ny studie gjord av forskare på bland annat Göteborgs Universitet.

– De som är friska har mindre av de här så kallade nyttiga fetterna  än de som så småningom kommer att utveckla allergi, säger Agnes Wold, forskare vid Sahlgrenska Akademin.

Forskarna har undersökt blod från 129 nyfödda barn och sedan följt dem upp till 13 års ålder. De som hade en hög andel fleromättade fettsyror i blodet vid födseln drabbades i högre utsträckning av både luftvägsallergier och eksem, än de barn som i stället hade mer mättat eller enkelomättat fett i blodet.

– Det bygger mycket på studier av medelålders, framför allt män, som har risk för hjärt- och kärlsjukdom. Men på rak arm vet jag inte om det finns några studier på barn. Man måste titta på varje grupp för sig och varje sjukdom för sig, säger Agnes Wold.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".