Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

Fortsatt ansträngt för barnmorskor

"Det fattas fortfarande barnmorskor"
1:03 min

I våras kunde vi höra om barnmorskeupproret, där barnmorskorna krävde mer trygghet för födande kvinnor. Men situationen för barnmorskorna i Göteborg är fortfarande ansträngd.

– Det kan hända att du börjar kvart i sju på morgonen och går hem klockan tio på kvällen, , säger Carina Deréus på Vårdförbundet.

Men läget på förlossningsavdelningarna är bra, och att de har all bemanning de behöver för tillfället, säger Ann-Louise Liekin i presstjänsten på Sahlgrenska. Trycket på förlossningen beskriver hon som lagom.

Carina Deréus säger visserligen att trycket kan variera mycket från dag till dag, eftersom det rör sig om en akutverksamhet, men att det fortfarande behövs en högre grundbemanning.

– Det är fortfarande samma ansträngda siutation, det fattas barnmorskor. Jag har förstått att man ska gå ut med nya annonsertill hösten. Men det är inte lätt när det inte finns några att få tag i, säger Carina Deréus.

I feburari rapporterade Västekot om att förlossningen riskerade vite på grund av den höga arbetsbelastningen för personalen. Men än så länge är inget vite utdömt, säger Carina Deréus.

– Men ärendet är inte avslutat. Det kommer att göras en uppföljning i oktober, säger Carina Deréus.

Elina Haimi
elina.haimi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".