Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Ingen kontroll av belastningsregistret i kyrkan

"Viktigt att barn och unga känner sig säkra"
1:25 min

Få kyrkostift kräver en kontroll i belastningsregistret av blivande anställda. Exempelvis Göteborgs stift har inte krav på en sådan kontroll.

Ann-Marie Ericson, vikarierande stiftdirektor i Göteborg, tycker inte att det är ett problem att man inte regelmässigt kontrollerar om blivande anställda har dömts för exempelvis sexualbrott.

– Vi har kunnat se i Göteborgs stift att det egentligen inte har fått några konsekvenser. Skulle vi se att det hade fått det, hade vi naturligtvis jobbat för att förhindra det. Och jag menar att vi försöker göra det, genom att arbeta förebyggande, säger Ann-Marie Ericson.

Det är stiften som ansvarar för antagningsprocessen av präst- och diakonkandidater, och följer dem strikt under deras första anställningsår. Ann-Marie Ericson säger att det är ett tillräckligt säkert sätt, och att man därför inte behöver utdrag ur belastningsregistret.

– Anledningen till att vi inte har kommit fram till att vi ska göra det, är att vi följer dem som ska bli präster och diakoner väldigt noga under en längre tid, säger Ann-Marie Ericson.

Även om vissa stift inte gör en kontroll av de blivande anställda i brottsregistret, kan det se annorlunda ut på församlingsnivå. Fredric Svensäter, präst i Caroli församling i Borås, säger att de alltid ber blivande anställda att ge ett utdrag ur belastningsregistret.

– Här ber vi alltid om ett utdrag ut belastningsregistret när vi ska anställa någon som ska arbeta med barn och unga. Det kan vara fritidsledare, pedagoger eller andra som har det i sin tjänst. Det spelar ingen roll om det är en fast anställning eller timvikarier. Det är väldigt viktigt att vi gör allt vi kan för att säkerställa att barn och unga och även deras föräldrar känner sig trygga med dem som arbetar i församlingen. Det är ju en grundbult till allt, säger Fredric Svensäter.

Anna Johansson
anna.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".